Terug naar Nieuws

Emmen in actie tegen laaggeletterdheid

Gepubliceerd op:

8 t/m 14 september Week van Lezen en Schrijven

In Nederland hebben 2,5 miljoen volwassenen moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben zij ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon. In de gemeente Emmen gaat het om ongeveer 10.000 volwassenen. Dat niet alleen, 1 op de 4 jongeren van 15 jaar heeft een taalachterstand. Als jongeren met die achterstand van school komen lopen zij het risico de nieuwe generatie laaggeletterden te worden.

Moeite hebben met basisvaardigheden heeft grote gevolgen. Het maakt mensen kwetsbaar: minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan mensen die hier géén moeite mee hebben. Van donderdag 8 tot en met woensdag 14 september organiseert Stichting Lezen en Schrijven daarom samen met gemeenten en organisaties door heel het land de Week van Lezen en Schrijven. De Stichting roept heel Nederland op in actie te komen tegen laaggeletterdheid. 

Extra aandacht

Honderden organisaties in het land vragen tijdens de Week van Lezen en Schrijven aandacht voor laaggeletterdheid door activiteiten te organiseren. In Emmen zetten de gemeente, welzijnsorganisatie Sedna, bibliotheek, scholen en bedrijven zich in om extra aandacht te geven aan laaggeletterdheid.

Welzijnsorganisatie Sedna wil door het organiseren van activiteiten inwoners bewust maken van laaggeletterdheid. Het herkennen van signalen rondom laaggeletterdheid en het bespreekbaar maken in de eigen omgeving is belangrijk om elkaar ook echt te kunnen helpen.

Activiteiten in Emmen

Komende week staat in het teken van activiteiten rondom taal. In de wijk Angelslo wordt donderdag 8 september een ‘letter-vossenjacht’ georganiseerd. Ook is er op 8 september een informatiemarkt in Klazienaveen, rondom het Welzijn- en Gezondheidscentrum. Hier zijn 40 organisaties aanwezig en kunnen inwoners onder andere meedoen aan een ‘letterspeurtocht’. Daarnaast is er een taalambassadeur aanwezig. Zij geeft een lezing en inwoners kunnen met haar in gesprek over haar ervaringen. De lezingen vinden plaats om 14.30 uur en 15.30 uur.

Voor de overige activiteiten in uw eigen wijk of dorp kunt u de agenda op de website van Sedna bekijken.

28-11-2022

Stagiaires gezocht: 3e jaars HBO Social Work voor Moeders van Emmen

De zwangerschap is voor veel vrouwen een bijzondere en mooie, maar ook een kwetsbare periode. Stress en een ongezonde leefstijl zijn niet goed voor de ontwikkeling van het kindje. Daarom biedt Moeders van Emmen ondersteuning aan zwangere vrouwen om het kindje een goede start in het leven te geven. …
Lees meer