Terug naar Nieuws

Nieuwe aanpak laaggeletterdheid in bedrijven

Gepubliceerd op:

Ondernemersorganisatie Ondernemend Emmen gaat de komende tijd vol inzetten op de aanpak van laaggeletterdheid in bedrijven. Dat gebeurt in samenwerking met onder andere de gemeente Emmen en welzijnsstichting Sedna en in het kader van het programma ‘Emmen telt mee met taal’. In de gemeente Emmen valt ongeveer één op de acht tot negen inwoners in de groep laaggeletterden. Maar hoe herken je die en wat doe je vervolgens? Bedrijven kunnen nu hulp krijgen bij het leren herkennen van laaggeletterdheid bij medewerkers en er is geld beschikbaar voor de financiering van cursussen voor laaggeletterden.

Willy Afman (Sedna) Laaggeletterdheid, moeite met lezen en schrijven, brengt voor medewerkers van bedrijven vaak meer problemen met zich mee dan alleen het moeilijk begrijpen van geschreven tekst. Laaggeletterde medewerkers hebben vaker gezondheidsproblemen, meer ziekteverzuim en hebben een grotere kans op bedrijfsongelukken en meer moeite om bijscholing te volgen, zo blijkt uit tal van onderzoeken.

Directeur Herman G. Idema van Ondernemend Emmen: “Laaggeletterdheid wordt een steeds groter knelpunt in bedrijven, zo zien we via onze contacten met personeelsafdelingen bij aangesloten bedrijven. Goed kunnen lezen, vooral dat, is voor medewerkers steeds belangrijker om mee te kunnen blijven doen. Handleidingen voor machines, het instellen van apparatuur, veiligheidsvoorschriften, scholing, allemaal zaken waar je voor moet kunnen lezen. Plus dat laaggeletterdheid dus heel vaak gepaard gaat met een ongezondere leefstijl, hoger ziekteverzuim en risico op ongevallen. Niet gek dus dat wij hier zo op inzetten. Het is van groot belang voor duurzame inzetbaarheid van medewerkers.”

Idema benadrukt dat het voor veel werkgevers niet eenvoudig is om laaggeletterdheid bij medewerkers te herkennen. “Mensen weten het vaak goed te verbergen. Er is veel schaamte, ontdekken deskundigen iedere keer weer. Daarom gaan we met de verschillende partijen in dit project ook aan ondernemers leren hoe ze laaggeletterdheid kunnen herkennen en zeker ook hoe ze het bespreekbaar kunnen maken. Want ook dat is vaak een punt.”

Voor het daadwerkelijk scholen van laaggeletterde werknemers is een subsidie beschikbaar van vijftienhonderd euro per werknemer. “Wie meer wil weten, kan rechtstreeks contact opnemen met Ondernemend Emmen, of met Willy Afman van Sedna, die zich speciaal met dit project bezig houd.”, aldus Herman Idema.

Contact

Meer informatie of vragen? Neem contact op met Willy Afman van Sedna. Ze is te bereiken via; 06-12813261 of per mail (w.afman@sednaemmen.nl)

19-03-2024

In het nieuws: Artikel Dagblad van het Noorden over de opmars van ervaringsdeskundigen met Charlotte Feijen

Vandaag staat er in het Dagblad van het Noorden een artikel over de opmars van ervaringsdeskundigen in de hulpverlening. Ervaringsdeskundige Charlotte Feijen van Sociaal Werk Sedna vertelt haar persoonlijke verhaal en wat het voor haar betekent dat ze met haar ervaringen nu anderen kan ondersteunen.
Lees meer