"We doen weer gewoon tegen elkaar"

 

Ruzie met je buren. Niemand wil het en toch gebeurt het regelmatig. De inzet van Buurtbemiddeling kan helpen om de situatie te normaliseren en te voorkomen dat het uit de hand loopt. Zoals in het geval van Bert en Marjan. In hun verhaal hebben we ervaringen van buurtbemiddelaars gebundeld. Bert en Marjan bestaan niet, maar de gebeurtenissen komen uit de praktijk.

Bert en Marjan verhuisden zo’n drie jaar geleden vanuit Friesland naar de plek waar ze nu met hun twee kinderen wonen. “Het was een echt klushuis. We hebben de woning helemaal gestript en zijn aan de slag gegaan om er ons droomhuis van te maken.”

In het begin was de relatie met de buren prima. “Ze waren blij dat er eindelijk weer iemand woonde en dat het werd opgeknapt. Maar geleidelijk aan veranderde dat. De verbouwing duurde langer dan gedacht en de buren gingen zich ergeren aan het lawaai en de radio van de bouwvakkers. Pas later hoorden we hoe vervelend ze het vonden, op dat moment hadden we niks in de gaten. De houtkachel zette de boel op scherp. De buren stoorden zich aan de rook en zeiden dat dat kwam omdat de schoorsteen te laag stond.

Ondertussen ging het leven door. Wij gebruikten de kachel en zij hadden last van de rook. Doe je raam dan dicht, zei ik op een gegeven moment. We stoken toch niet de hele dag? De wederzijdse irritatie groeide. Het komt ook doordat we compleet anders in het leven staan. Wij hebben kleine kinderen, een hond, katten, konijnen, een haan en kippen. Ik mag graag aan oude motoren sleutelen en inderdaad is het niet altijd even netjes rondom ons huis. De buren zijn keurige mensen, ze zijn iedere dag in hun tuin bezig, elk blaadje wordt opgeruimd en zelfs de dakgoot wordt gepoetst. Onze levensstijl was hen een doorn in het oog. Zij zouden het liefst zien dat wij net zo netjes zijn als zij, maar dat zijn we nu eenmaal niet.

Een echt nare situatie ontstond na een - voor hun gevoel - te luidruchtige zomeravond in onze tuin. Als tegenreactie zetten zij zelf de andere ochtend heel vroeg keihard muziek op. Toen we er woorden over kregen, dacht ik: hier heb ik geen zin in. Vanaf dat moment zeiden de buren geen gedag meer en keek ze ons niet aan, ook de kinderen niet. In de wijk ontstonden praatjes, we kregen ook gedoe met anderen. Dat was de druppel, toen hebben we Buurtbemiddeling ingeschakeld.

De twee bemiddelaars spraken met ons en met de buren. Vervolgens organiseerden ze een gezamenlijk gesprek in het wijkgebouw. Ze hielden zich afzijdig van het gesprek, behalve als het uit de hand dreigde te lopen. Zoals toen de buurman wat al te heftige emotie toonde. Hij krabbelde wat terug, maar zei nog wel: ‘Jij kunt het altijd zo goed zeggen, jij weet het altijd beter.’ Daar had hij wel een punt.

Ik heb mijn excuus aangeboden en toegegeven dat ikzelf ook niet altijd even netjes ben geweest. We hebben afgesproken dat we samen zouden kijken wat we aan de overlast konden doen. Omgekeerd wilden wij alleen maar dat ze gewoon zouden doen. Groeten, ons aankijken, hoi zeggen tegen de kinderen. Het gesprek ging eigenlijk best goed. Samen met de buren heb ik een oplossing gezocht voor het rookkanaal. Nu zijn we gelukkig weer on speaking terms. We zijn geen dikke vrienden, maar dat hoeft ook niet. Als we maar gewoon tegen elkaar doen.

We zijn heel blij met Buurtbemiddeling. Zonder hen was het denk ik uit de hand gelopen. Op een gegeven moment gun je elkaar helemaal niks meer, en dat wil natuurlijk niemand.”  

 

Tip: Ga in gesprek met je buren als je iets dwars zit. Als je ergernissen opkropt, wordt het steeds moeilijker om er een rustig gesprek over te hebben. Buurtbemiddeling kan je daarbij helpen.

 

Buurtbemiddeling helpt mensen burenruzies op te lossen. Goed getrainde vrijwilligers luisteren naar beide partijen. Ze geven geen oordeel en zijn neutraal. De bemiddelaars bedenken geen oplossingen, maar helpen ruziënde buren om het contact te herstellen en helpen ze zelf oplossingen te bedenken voor hun conflict. Zelf oplossingen bedenken is beter dan dat een andere partij dat doet. Zo is de kans groter op een blijvend goede oplossing.

Heb je vragen of wil je onze hulp dan kun je bellen met Willy Afman, coördinator Buurtbemiddeling Emmen 06-12813261 of vul onderstaand contactformulier in. 

 

Ik wil ondersteuning

 Agenda

Op dit moment zijn er geen geplande activiteiten.

Overzicht

Meer informatie?

Laat dan hieronder je gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!