Laaggeletterdheid

In Drenthe is 12% van de volwassenen laaggeletterd. Zij hebben moeite met lezen, schrijven en/of rekenen. Vaak hebben ze ook moeite met omgaan met bijvoorbeeld een computer of mobiele telefoon.

Moeite hebben met lezen en schrijven is erg lastig. Het maakt mensen kwetsbaar, minder zelfredzaam, minder sociaal actief en minder gezond dan geletterde mensen.

 

Wat kun jij doen?

Ook in jouw omgeving zijn er mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. Deze mensen zijn vaak erg goed in het verbergen van het feit dat ze niet kunnen lezen en/of schrijven. Maar je kunt het wel merken. Ze maken bijvoorbeeld de post niet open, vragen om hulp bij het invullen van formulieren, vinden lezen niet leuk en vermijden situaties waarin ze misschien moeten lezen. 

Taalpunt Emmen

In Emmen zit een Taalpunt. Hier kan iemand hulp krijgen bij het beter leren lezen of schrijven. Tijdens een kennismakingsgesprek kijkt de coördinator samen met degene die wil leren, wat deze persoon wil leren. Van het leren voorlezen van prentenboeken tot het lezen van de post. Of leren rekenen, een WhatsApp bericht versturen etc. Daarna wordt iemand gekoppeld aan een vrijwilliger en gaan zij samen aan de slag. De vrijwilligers krijgen hiervoor een opleiding.

Ook kun je verwezen worden naar een opleiding van bijvoorbeeld het Drenthe College.

De coördinator van het Taalpunt is Caroline Habing. Zij is te bereiken via telefoonnummer 06-25188961 of via de mail: caroline.habing@facet-emmen.nl

Taalactiviteiten Sedna

Bij Sedna bieden we op verschillende plekken taalactiviteiten aan. Bijna in ieder gebied is er een praatcafé. Heb je moeite met de Nederlandse taal? Dan ben je daar van harte welkom. Het spreken van de taal staat centraal.

Ook geven wij regelmatig cursussen “Voel je goed”, bieden we (interculturele) vrouwengroepen, koken met een budget enz. Kijk bij onze gebiedsteams om te zien waar je terecht kunt of neem contact op met Willy Afman  via telefoonnummer 0591 680 800 of taalvoorhetleven@sednaemmen.nl

 Agenda

Op dit moment zijn er geen geplande activiteiten.

Overzicht

Stel een vraag

Wil je meer informatie? Laat dan hieronder je gegevens achter. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!